Liberalisme - Wikikids (2024)

Liberalisme
Stromingen
Klassiek liberalisme
Conservatief-liberalisme
Sociaalliberalisme
Nationaalliberalisme
Economisch liberalisme
Libertarisme
Begrippen
Trias politica
Grondrechten
Rechtsstaat
Vrijhandel
Liberale democratie
Republicanisme
Sleutelfiguren
John Locke
Charles Montesquieu
Adam Smith
Alexis de Tocqueville
Johan Rudolph Thorbecke
John Maynard Keynes
Milton Friedman
Portaal Politiek

Het liberalisme is een politieke stroming. Liberalen vinden dat de economie zo veel mogelijk met rust gelaten moet worden, zonder dat de regering daarvoor allemaal regels (wetten) opstelt. De werkgevers en ook burgers krijgen daardoor heel veel vrijheid. Dat kan ook betekenen dat je zelf moet bedenken of je je wilt verzekeren tegen ziektes ("de zorg"), en of je later nog geld krijgt wanneer je "met pensioen" gaat (AOW en pensioen zijn nu door de wet geregeld).

Liberalen willen een kleine passieve overheid en hebben de waarde vrijheid als uitgangspunt. Daarbij maken liberalen onderscheid tussen economische vrijheid en persoonlijke vrijheid. Verder wordt het idee aangehangen dat wie hard werkt veel mag verdienen en wie minder werkt dus ook minder verdient.

Geschiedenis

John Locke, grondlegger van het liberalisme

Over het algemeen wordt John Locke gezien als de grondlegger van het liberalisme. Hij geloofde dat de mens bij zijn geboorte een onbeschreven blad was. Hij gebruikte daar de Latijnse term "tabula rasa" (Nederlands: onbeschreven blad) voor.

In zijn werk Two Treatises of Government (Nederlands: Twee verhandelingen van het staatsbestuur) uit 1690 beschrijft hij voor het eerst dat er mensen een aantal natuurrechten hebben. Deze rechten zijn volgens hem (onder andere) het recht op leven, het recht op vrijheid en het eigendomsrecht. Volgens Locke is het belangrijk om deze natuurrechten van andere rechten te onderscheiden, omdat deze rechten – zowel door een overheid als vrijwillig – de mens niet ontnomen konden worden. Daarnaast bedacht Locke ook het idee van een sociaal contract. Binnen het sociaal contract staat centraal dat het natuurlijk is voor mensen om bij elkaar te komen, zodat ze een overheid kunnen vormen. De overheid wordt hier in het leven geroepen als een neutrale bemiddelaar die ervoor moet zorgen dat de natuurrechten van mensen niet geschonden worden. Deed de overheid dit wel, dan was het sociaal contract gebroken; volgens Locke hebben burgers nu het recht om een revolutie uit te roepen en een nieuwe overheid op te richten. Mede met deze ideeën heeft Locke grote invloed gehad op de Amerikaanse Revolutie (zoals blijkt uit de Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776) en later ook de Franse Revolutie.

Voor de Tweede Wereldoorlog werden de liberalen samen met de socialisten als 'links' gezien, terwijl de confessionelen als 'rechts' werden gezien. Tegenwoordig worden liberale partijen vaak in het 'midden' (D66) of als 'rechts' (VVD) ingedeeld.

Ideologie van het liberalisme

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden (welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt) en aan de hand van welke waarden en normen ze moet functioneren (wie welke taken krijgt en hoe deze taken uitgevoerd moeten worden). Binnen het liberalisme wordt vaak onderscheid gemaakt tussen 'persoonlijke vrijheid' en 'economische vrijheid':

  • Economische vrijheid betekent dat je de vrijheid hebt om bijvoorbeeld een eigen winkel te openen en zelf er over te beslissen. Ook vinden liberalen het vaak geen probleem als mensen wat makkelijker te ontslaan zijn: werkgevers moeten de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over hun werknemers. Tegenwoordig hebben werknemers wel rechten, maar in het verleden is het zo geweest dat bijvoorbeeld op die manier in de tweede helft van de 19e eeuw kinderarbeid verdedigd is. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het sociaalliberalisme in opkomst, een stroming binnen het liberalisme die hier tegenin gegaan is.
  • Persoonlijke vrijheid betekent dat je de vrijheid hebt om te leven zoals je zelf wilt. Daarom zullen de individuele rechten ook goed beschermd worden. Daardoor heb je ook weer meer kans op zelfontplooiing. Liberalen zijn bijvoorbeeld ook voor het hom*ohuwelijk en abortus.

Politiek

Liberale partijen in Nederland zijn de VVD en D66. De PVV heeft ook een aantal liberale standpunten, maar wordt eerder als rechts-populistisch gezien. Hoewel in het verkiezingsprogramma van FvD – als het gaat om de economie gaat – ook liberale standpunten staan, is de partij over het algemeen conservatief. In België worden Open VLD en het MR als liberaal gezien.

Video

Politieke ideologieën
anarchisme · andersglobalisme · antiglobalisme · antikapitalisme · autoritarisme · christendemocratie · communisme · confessionalisme · conservatisme · ecologisme · europeanisme · euroscepticisme · fascisme · federalisme · feminisme · fortuynisme · globalisme · groene politiek · imperialisme · internationalisme · islamisme · kapitalisme · klimaatscepticisme · liberalisme · libertarisme · monarchisme · multiculturalisme · nationalisme · pacifisme · populisme · progressivisme · regionalisme · republicanisme · separatisme · sociaaldemocratie · socialisme · soevereinisme · totalitarisme
Liberalisme - Wikikids (2024)

References

Top Articles
Die 7 besten Open-Source-CRM-Systeme | OMR Reviews
10 Best Open Source CRM Systems 2024 (Free & Paid Software)
Melson Funeral Services Obituaries
Combat level
Atvs For Sale By Owner Craigslist
Acts 16 Nkjv
Green Bay Press Gazette Obituary
Select The Best Reagents For The Reaction Below.
Horned Stone Skull Cozy Grove
Phillies Espn Schedule
Taylor Swift Seating Chart Nashville
Shuiby aslam - ForeverMissed.com Online Memorials
9044906381
Truth Of God Schedule 2023
Blackwolf Run Pro Shop
Georgia Vehicle Registration Fees Calculator
Cocaine Bear Showtimes Near Regal Opry Mills
Scotchlas Funeral Home Obituaries
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Employee Health Upmc
Roane County Arrests Today
Ou Class Nav
Usa Massage Reviews
Annapolis Md Craigslist
The Goonies Showtimes Near Marcus Rosemount Cinema
Mini-Mental State Examination (MMSE) – Strokengine
950 Sqft 2 BHK Villa for sale in Devi Redhills Sirinium | Red Hills, Chennai | Property ID - 15334774
*!Good Night (2024) 𝙵ull𝙼ovie Downl𝚘ad Fr𝚎e 1080𝚙, 720𝚙, 480𝚙 H𝙳 HI𝙽DI Dub𝚋ed Fil𝙼yz𝚒lla Isaidub
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
Page 2383 – Christianity Today
Amazing Lash Bay Colony
Nail Salon Open On Monday Near Me
A Small Traveling Suitcase Figgerits
One Credit Songs On Touchtunes 2022
Ark Unlock All Skins Command
Workday Latech Edu
The Boogeyman Showtimes Near Surf Cinemas
Pitchfork's Top 200 of the 2010s: 50-1 (clips)
Giantess Feet Deviantart
The Closest Walmart From My Location
Craigslist Pa Altoona
Oppenheimer Showtimes Near B&B Theatres Liberty Cinema 12
Other Places to Get Your Steps - Walk Cabarrus
The best specialist spirits store | Spirituosengalerie Stuttgart
Miami Vice turns 40: A look back at the iconic series
Powerspec G512
Where and How to Watch Sound of Freedom | Angel Studios
Loss Payee And Lienholder Addresses And Contact Information Updated Daily Free List Bank Of America
OSF OnCall Urgent Care treats minor illnesses and injuries
Lux Nails & Spa
Kindlerso
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5817

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.